Account Based Marketing: De Nieuwe Standaard voor Complexe B2B-verkopen

Account Based Marketing: Een Paradigmaverschuiving in de B2B-Marketing


Account Based Marketing (ABM) is een strategische aanpak die de traditionele marketingtrechter omkeert. In plaats van te proberen een breed publiek te bereiken en hen door de trechter te leiden, richt ABM zich op een select aantal belangrijke accounts en bouwt langdurige relaties op. Dit is vooral relevant voor bedrijven die complexe producten of diensten aanbieden met een langdurig verkoopproces.

ABM versus Traditionele Marketing: Een Paradigmaverschuiving

Kenmerk Traditionele Marketing (AIDA) Account Based Marketing (ABM)
Focus Breed publiek, leadgeneratie Specifieke, hoogwaardige accounts
Doel Merkbekendheid, leads genereren Relaties opbouwen, klantwaarde maximaliseren
Aanpak Massacommunicatie, gestandaardiseerde berichten Gepersonaliseerde communicatie, op maat gemaakte content
Metriek Websiteverkeer, leads, conversiepercentages Accountbetrokkenheid, pijplijnwaarde, omzetgroei
Technologie Marketingautomatisering, CRM ABM-platforms, data-analysetools, CRM-integratie

Traditionele marketing, vaak gebaseerd op het AIDA-principe (Attention, Interest, Desire, Action), is gericht op het genereren van zoveel mogelijk leads. ABM daarentegen gaat over het leveren van de juiste boodschap aan de juiste persoon op het juiste moment. Het gaat om het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid, en het aantonen van de waarde die uw bedrijf kan bieden.

De Sleutel tot Succesvolle ABM: Begrip, Consensus en Waarde

 1. Afstemming op Sleutelinitiatieven: ABM-campagnes moeten aansluiten bij de strategische doelen en uitdagingen van de doelgroep. Door te laten zien hoe uw oplossing bijdraagt aan hun succes, creëert u een sterke basis voor een langdurige relatie.
 2. Ecosysteem in Kaart Brengen: Complexe verkopen hebben vaak meerdere stakeholders. Het is cruciaal om alle betrokkenen te identificeren en te begrijpen welke rol zij spelen in het besluitvormingsproces.
 3. Consensus Creëren: ABM vereist een gezamenlijke inspanning van sales en marketing. Door samen te werken en een consistente boodschap te communiceren, kunt u een breed draagvlak creëren binnen de doelgroep.
 4. Orion-paarden Ontwikkelen: Dit zijn de personen die, hoewel ze misschien niet de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid hebben, wel aanzienlijke invloed uitoefenen op het aankoopproces. Door hen te identificeren en te betrekken, kunt u uw kansen op succes vergroten.
 5. Klantenrisico Beperken: Grote deals brengen risico’s met zich mee. Door te anticiperen op de zorgen van de klant en te laten zien dat uw bedrijf een betrouwbare partner is, kunt u hun vertrouwen winnen.

ABM en Zoho CRM: Een Krachtige Combinatie

Zoho CRM biedt een uitgebreide suite van tools die u kunnen helpen bij het implementeren van een succesvolle ABM-strategie. Met Zoho CRM kunt u:

 • Doelaccounts Identificeren: Gebruik de krachtige segmentatie- en filteropties om de accounts te selecteren die het beste aansluiten bij uw ideale klantprofiel.
 • Gepersonaliseerde Campagnes Creëren: Ontwikkel op maat gemaakte content en campagnes voor elk doelaccount, gebaseerd op hun specifieke behoeften en interesses.
 • Accountbetrokkenheid Volgen: Monitor de interactie van elk doelaccount met uw campagnes en content, en pas uw aanpak aan op basis van hun gedrag.
 • Sales en Marketing Afstemmen: Zorg ervoor dat sales en marketing naadloos samenwerken door leads, opportunities en accountinformatie te delen.
 • Resultaten Meten: Analyseer de prestaties van uw ABM-campagnes en identificeer verbeterpunten.

IP-gerichte Advertenties: De Juiste Mensen Bereiken

IP-gerichte advertenties stellen u in staat om uw boodschap rechtstreeks te richten op de besluitvormers binnen uw doelaccounts. Door hun IP-adressen te targeten, kunt u ervoor zorgen dat uw advertenties worden gezien door de mensen die ertoe doen.

Aanvullende Tips voor Implementatie

 • Begin klein: Focus op een beperkt aantal accounts en zorg ervoor dat u uw aanpak perfectioneert voordat u opschaalt.
 • Krijg buy-in: Zorg ervoor dat zowel sales als marketing achter uw ABM-strategie staan.
 • Gebruik de juiste tools: Zoho CRM biedt een scala aan functies die u kunnen helpen bij het implementeren van ABM.
 • Wees geduldig: ABM is een langetermijnstrategie. Het kost tijd om resultaten te zien.

Met een doordachte strategie en de juiste tools kan ABM een gamechanger zijn voor uw B2B-verkopen. Door u te richten op de accounts die er echt toe doen, kunt u langdurige relaties opbouwen en uw omzetgroei stimuleren.