Géén nieuws is niet altijd goed nieuws - enter RFM

Géén nieuws is niet altijd goed nieuws - enter RFM

Wanneer een klant in een lange tijd van ‘radiostilte’ zit – vaak omdat de relatie duurzaam lijkt en het lijkt alsof alles goed verloopt in de samenwerking tussen klant en bedrijf, is een tussentijds telefoongesprek om de stilte te doorbreken essentieel.  Het adagium: ‘geen nieuws, goed nieuws’ is een misvatting van jewelste.  Misschien hebt u al eens meegemaakt dat u – door, na een lange stilte, te bellen met een klant die jarenlang actief was en netjes zijn facturen betaalde – te horen kregen dat de klant gesprekken was aangegaan met een concurrent omdat zij meer input van u verwachtten?  Geen nieuws is dan de voorbode van slecht nieuws: uw klant loopt over naar een concurrent.  Pijnlijk, maar perfect te vermijden!

Plan dus zeker bijtijds een telefoongesprek in met al uw klanten.  Sterker is nog dat u de klant vooraf laat weten wannéér u hem gaat bellen.  Een sterke mail om dit aan te kondigen is hierbij een uitstekend hulpmiddel, maar dan moet u uw gesprek natuurlijk ook effectief doen…  anders gaat u af als een gieter.  Doet u alles goed, dan komt u nog sterker als partner bij uw klant binnen.  U moet natuurlijk ook iets te vertellen hebben.  Zorg daarom voor een stevig uitgebouwd belscript waarin u de structuur vastlegt waarin u het gesprek wil gaan sturen.  Zorg ook voor sterke vragen, immers: wie de meest intelligente vraag stelt, domineert het gesprek.

Een goed CRM-systeem van waaruit u mooie gepersonaliseerde mails kunt sturen, waarin u telefoongesprekken kunt plannen, én waarin u herinneringen kunt instellen kan u hierbij helpen.   Niet élk CRM-systeem is hiertoe in staat.  Met Zoho CRM wordt dit alles erg eenvoudig.

In Zoho bouwt u in no-time een duurzaam RFM-model op.

RFM zei u?

Het belang van RFM in sales management

RFM, ofwel Recency, Frequency, Monetary, is een krachtige methode die salesmanagers gebruiken om hun klanten te segmenteren en te analyseren. Door de RFM-scores van uw klanten te begrijpen, kunt als salesmanager gerichter te werk gaan en uw marketing- en salesinspanningen optimaliseren.

De drie RFM-factoren:

 • Recency (Recente aankoopdatum): Hoe recent was de laatste aankoop van de klant?
 • Frequency (Aankoopfrequentie): Hoe vaak koopt de klant?
 • Monetary (Aankoopbedrag): Hoeveel geld geeft de klant gemiddeld uit?

De voordelen van RFM-analyse:

 • Identificatie van waardevolle klanten: RFM-analyse helpt om uw meest waardevolle klanten te identificeren, zodat u deze klanten gerichter kunnen benaderen met speciale aanbiedingen en loyaliteitsprogramma’s.
 • Segmentatie van klanten: RFM-scores kunnen worden gebruikt om klanten te segmenteren in verschillende groepen, zoals “actieve klanten”, “slapende klanten” en “risicoklanten”. Hierdoor kunt u uw marketing- en salesinspanningen afstemmen op de specifieke behoeften van elke groep.
 • Verbetering van klantretentie: RFM-analyse kan u helpen om te begrijpen waarom klanten wel of niet terugkeren. Met deze informatie kunt u gerichter te werk gaan om klantretentie te bevorderen.
 • Optimalisatie van marketingcampagnes: RFM-scores kunnen worden gebruikt om te bepalen welke klanten het meest waarschijnlijk zullen reageren op een bepaalde marketingcampagne. Hierdoor kunt u uw marketingbudget efficiënter besteden.

Hoe RFM-analyse in de praktijk wordt toegepast:

 • Zoho-CRM: Zoho CRM heeft een ingebouwde RFM-analysefunctie. SU kunt deze functie gebruiken om RFM-scores te genereren en rapporten te maken over uw klantenbestand.
 • Marketingautomatiseringsplatforms: Marketingautomatiseringsplatforms kunnen worden gebruikt om RFM-scores te integreren in e-mailmarketingcampagnes. Hierdoor kunt u gerichte e-mails sturen naar klanten op basis van hun RFM-profiel.

Conclusie:

RFM-analyse is een uiterst waardevolle tool voor iedere ondernemer die zijn klanten beter willen begrijpen en zijn marketing- en salesinspanningen willen optimaliseren. Door de RFM-scores van hun klanten te analyseren, kunt u waardevolle klanten identificeren, uw marketingcampagnes gerichter maken en de klantretentie verhogen.

Extra tips:

 • Gebruik RFM-scores in combinatie met andere klantgegevens: RFM-scores geven slechts een beperkt beeld van uw klanten. Combineer RFM-scores met andere klantgegevens, zoals demografische gegevens en contactgegevens, om een completer beeld te krijgen van uw klantenbestand.
 • Blijf uw RFM-analyse up-to-date houden: Klanten veranderen hun koopgedrag voortdurend. Zorg ervoor dat u uw RFM-analyse regelmatig bijwerkt om een ​​actueel beeld te krijgen van uw klantenbestand.
 • Gebruik RFM-analyse om uw salesstrategie te ontwikkelen: RFM-analyse kan u helpen om te bepalen welke marketing- en salesinspanningen het meest effectief zijn voor uw verschillende klantsegmenten.

Meer vragen over RFM en hoe het te implenteren in Zoho CRM?  Neem contact met ons op!

Wil u weten hoe?   Contacteer ons via hello@salesbridge.be of vul onderstaand formulier in!